top of page
Ludovico Bomben.png
STATEMENT

Studio la Linea Verticale was born in May 2022 from an idea by Giovanni Avolio and Vale Palmi. The spaces that characterize it, intimate and impregnated with white, take on the features of a think tank, a necessary and ideal place of concentration to be able to assert: "I study the Vertical Line". The bidirectional research, towards the top and the bottom, undertaken by the gallery does not allow for misunderstandings: a radical detachment from the horizontality of ordinary life is necessary to try to observe the verticality of the extraordinary. Traveling from deep to high and vice versa, with a study method based on artistic practice, the gallery invites reflection on the fundamental questions that have accompanied man throughout his history: Where do I come from? Who I am? Where am I going?  The contemporary artists who can answer these supreme questions are substantial and sensitive personalities, whose art rejects the superficial and vague trends that are expanding around, and is radicalized with a shift on a line of thought tending to the ineffable and the spiritual. Thus abandoned the horizontality, alienating illusion of ordinary life, they try to go down and up the line, probing baseness so dark as to become blinding heights and vice versa, in an infinite reversal where every reality is dual. I study the Vertical Line because it is the only way that leads to the ineffable and the only way to climb it is to try to know its laws. We will decisively reject every void of meaning, every nullification of intentions, every bit of nothing that plagues the contemporary; and when they ask us what we are looking for with such use of time and energy, we will proudly answer that we are looking for the Void, the Nothing, the Nothingness with a capital letter, and that the only way to achieve it is to build it.

CRITICAL TEXTS

Since its first exhibition, Studio la Linea Verticale has relied on the critical contributions of professionals in the field. Although the curation of the exhibitions is directly linked to the gallery, to stay focused on our research, we consider external critical input indispensable. This external perspective can offer a different interpretation from our own. The gallery's exhibitions are divided into two types: the tripartite title, conceived in a circular fashion, such as "Opaque-Specter-Opaque" or "Terreno-Ultra-Terreno," indicates an exhibition curated by the gallery. Each of these exhibitions includes textual references to the motivations and reflections associated with it, accompanied by one or more texts provided by a critic or curator. On the other hand, non-tripartite titles indicate that the curation of the exhibition is entrusted to a third party, as in the case of "Gli arrabbiati del Battibecco." In this instance, the exhibitions hold significant historical and critical value, aiming to recover historical moments from the past or attempting to add a new piece and a new interpretation to the recent art history. We have had the opportunity to collaborate with and have critical texts written for us by prominent figures in the national art scene, including professional critics, museum directors, and university professors such as Lorenzo Balbi, Tatiana Basso, Valerio Dehò, Lucrezia Ercoli, Pasquale Fameli, Olga Gambari, Carmen Lorenzetti, Roberto Mastroianni, Alessandro Mescoli, Maura Pozzati, Antongiulio Vergine, and Maria Chiara Wang.

LOCATION

Studio la Linea Verticale is located in the ancient heart of the city, near Porta Castiglione and the Giardini Margherita. Situated on the ground floor of a historic sixteenth-century building of middle-bourgeois origin, it utilizes the spaces originally designated as a warehouse and a small stable for its exhibition area. The independent entrance unfolds within a small courtyard. The space extends across two main rooms, plus the Link Room. The first room, the entrance, is characterized by a bookcase that serves as a connection to the second room. It allows, from time to time, the presentation of catalogs or editions of the gallery and, upon our request, welcomes books recommended by the artists. The second room is a rectangular white cube. Finally, adjacent to the entrance, the Link Room, also known as the gallery's office, often transforms into a project space.

NEWSLETTER

Subscribe To Our Newsletter

Be the first to know updates about Studio la Linea Verticale Gallery. Receive emails about new exhibitions, vernissage and events.